Miss Laura

Menu

C'est la vie



Dzisiaj nadprogramowy post bo strasznie kręci mnie ten przyszły wyjazd do stolicy Francji. Wybieram się 27-31 grudnia więc postanowiłam już teraz stworzyć zakładkę France i puścić wam informującego posta 🙂 Mam dziką nadzieję zobaczyć na własne oczy paryskie brasserie które kojarzy mi się z makaronikami i bagietką.

Powiem wam to co wiem o bagietkach. Co nieco 😉 Jest ona w 100% francuskim wynalazkiem. Choć dzisiaj rozeszła się po 4 stronach świata to komu z was nie kojarzy się ona z Francją? Zjada się w niej 30 milionów bagietek na dzień. Bagatela. Jest taki kraj w którym się zjada jej więcej.

💜 Baguette tradition

Tradycyjna paryska bagietka to tzw la baguette tradition lub pieszczotliwie tradi. Nazwa ta powstała dopiero 1993 roku kiedy to tradycyjne, rzemieślnicze, często rodzinne piekarnie były mocno zagrożone konkurencją ze strony pieczywa wypiekanego na skalę przemysłową. Gołym okiem widać, że ta tradycyjna bagietka różni się od tej sprzedawanej w supermarketach – rodzajem mąki wykorzystywanej do jej wypieku, która nie zawiera tylu dodatków i wymaga dłużej fermentacji.





lub

1 komentarz

21 Grudzień, 2017
05:37:51
Aaaa super! Na pewno zajrzę jak będzie relacja z wypadu i zdjęcia :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *